AKUSTİK
Akustik ,ses davranışlarının tüm yönleri ile mühendislik prensiplerine göre incelenmesidir.Yapının akustiği basit bir şekilde konuşma seslerinin işitme kolaylığı/zorlugu olarak iyi veya kötü şeklinde yorumlanabilir.
Teknik olarak ise yapı tasarımından başlayan süreçte seçilen yapı elemanlarının akustik degerleri ve seçime göre yansıtma ,ses emme ,arka plan sesleri anlaşılırlığı şeklinde kullanımlarının tasarım sürecidir.
SES YALITIMI !
Ses havada ki molekülleri transfer aracı olarak kullanarak periyodik basınç değişimleri ile duyu organları tarafından dönüşüme edilmiş mekanik düzensiz yapıdır.Ses ölçüm degerleme birimi DB(Desibel) dir.

Tasarımı yapılan yapının kapalı mekanlarında veya açık mekanlarda dinleyiciye veya kayıt cihazına ulaşırken ,mikrofona ulaşırken ses farklı açılarla tüm yüzeylere çarparak hareket eder.Bu hareket esnasında ses belirli bir miktar yutulurken diğer taraftan yansıma yaparak ulaşım yolu izler.birden çok ses olan mekanlardaki oluşan sonsuz sayıdaki ses mahalin akustik özelliklerine bağlı olarak temiz veya anlaşılamaz bir ses yığını olarak dinleyiciye ulaşır.Sesin karmaşık ve anlaşılamaz hale gelişi ve istenmeyen seslerin mahalde ki tanımı 'GÜRÜLTÜ'dür.
Gürültü basit olarak dinleyici kulağındaki veya mahaldeki istenmeyen sesler bütünüdür.Yapılarda ve yaşam alanlarında ki artan nüfus ve çeşitlilik insanların konforsal tercihlerinide değiştirmek ile birlikte yeni teknoloji ürünlerin kullanımını ve yönetmelikler ile asgari yaşam alanı ses degerleri çerçevelenmiştir.
Ses yalıtımı ile ortam yaşam alanlarında diğer ferdleri ve komşuları rahatsız etmeden müzik yapmak,evde stüdyo keyfi yaşamak bir müzik dinletisi yapmak ,Çagrı merkezi oluşturmak,açık ofislerde bankalarda personellerin konforu ve iş kalitesini artırmak,yapı içerisinde asansör,sogutma tertibatı seslerini izole etmek,konferans sırasında dinleyicilerin ses ve konuşmalarını net ve keyifli hale dönüştüren mekanlara sahip olmak ,katlarda basketbol,futsal oynama ,tenis sahaları oluşturmak ,Restaurant ve cafelerde loca keyfini yaşamak ,ofislerde topuk gürültüsü ve farklı sesler ile rahatsız edilmeden işinize odaklanmak ,ev de sinema keyfini yaşamak ,hastahanelerde ,sinemalarda okullarda ,huzurevlerinde ...
Yaşamın oldugu tüm alanlarda sadece istediğiniz sesleri duyarsınız !


SES VE AKUSTİKTE MÜHENDİSLİK ;Yapı ,ses ve akustik tasarımında ayak sesi dogrudan titreşime yol açması sebebi ile odada maksimum olarak işitilmesi sınır degeri 3 db olmalıdır.Mevcut mahallerde kullanılan armatürler deney belgeli ,yapı türüne göre 20 db ve 30 db sınırında olmalıdır.Yapı içerisinde kullanılan borularda ses yalıtımı ve kullanılacak olan banyo ve teknelerde oluşan doldurma su gürültüsü dogru ebatlama ile önlenilir.Yapılarda kullanılan maksimal ses derinlik sondası için kullanılan mekanik teknik donanımların(su boruları,atık su boruları,gaz boru hatları,çöp yutucular ,asansörler,kazan daireleri,jeneratörler)farklı frekans degerlerine sahip ses ve gürültü oluşturulan ekipmanların doğru konumda dizayn edilmeleri önemlidir.
Dış gürültü dediğimiz (trafik,havaalanı,tren istasyonu) türü gürültü kaynaklarına karşı duvarlarda ses emici paneller ,agaçlandırma ,ses duvarı türü önlemler tasarım esnasında planlanmalıdır.Çatı ve teraslarda bulunan mekanik donanımlarda (asansör dairesi,chiller,klima santrali) ürün grupları Neopren takozlar üzerine alınmalıdır.
Oda akustiği planlamasında ,mekanlarda gerçekleştirilen konuşma ve müzikal etkilerin en iyi işitme olarak saglanmasıdır.Planlamada en etkili parametreler ses sonrası zaman ve alanın prime ve sekonder biçiminin sonucu dolayısıyla yansımalardır.Optimal degerler amaca ve oda hacmine bağlıdır.Lagatomlu ölçümlerde konuşma anlaşırlık belirlenmesi gereklidir.
geometrik olarak yansımalı duvarlar ve dağınık yansımalı tavanlar bulunan dar,yüksek odalar oda akustigindeki en basit prensiplerdir.
Podyum ve sahne yan duvarlarında erken başlangıç yansımaları ve orkestra balansı için yansıma yüzeyleri oluşturulur.Arka duvarlarda ise yankı etkisi artması sebepli potyum ve orkestra önüne yankının kesilmesi amaçlanır.
Konferans salonu tavanlarında ses arka kısıma rahat bir şekilde iletilmesi için gerekli akustik form tasarımı önemlidir.uygun olmayan tavan formunda büyük ses farklılıkları ortaya çıkar.
SES YALITIMI VE AKUSTİK FARKI?
Genel olarak yanlış bilinen bir algı olarak ses yalıtımı sonrası mekanın akustik sisteminin oluşturulduğu düşünülür fakat ses yalıtımı akustik birbiri ile bağımlı fakat farklı sistem tasarımı isteyen durumlardır.Bir konutta yapılan ses yalıtımı ses absorbesi olarak başarılı sonuçlar verebilir fakat ev ses yalıtımında planlanan ve amaçlanan bir durum konferans salonunda kullanılması durumunda sahne sesleri,konuşmacı seslerinin rahatsız edici oldugu görülmektedir.Dolayısı ile her bir mekan kendi talep ve kullanım amacına göre farklı ses yalıtım malzemeleri ve dizaynları ile oluşturulur.
Akustik yalıtımlı ortamdaki sesin emilimini sağlayarak ses performans ve kalitesini artırmayı hedefleyen mühendislik disiplinidir.Yankı engelleme ,Eko vb sorunlar sıkça karşılaşılan sorunlardır.
Ses ve akustik planı sonrası kullanım amacı stüdyo ve konferans merkezi türevindeki mahallerde ayrıca kullnılcak elektronik ekipmanların d,zayn edilmesi de ayrı öneme sahip bir alandır .
ZEMİNLERDE SES YALITIMI;
Zeminlerde ses yalıtımı inşaat sektörü tarafından ihmal edilen konulardın başında gelmektedir.Fakat standartlarını'' önce kalite '' ivmeli olarak yükselten inşaat firmaları zeminlerde ses yalıtımını ön plana almaktadır.zemin ses yalıtımında istenen ses yalıtımı düzeyinde kauçuk anti vibrasyon özellikli levhalar ,antibakteriyel kauçuk mantar levhalar zemin ses yalıtımlarında özellikle topuk seslerinin yalıtılmasında başarılıdır.
Yalıtım istenen mahalin üzerinde spor salonu veya farklı aktivite alanları için ise farklı özel çözümler yapılmaktadır.
DUVARLARDA SES YALITIMI:
Duvarlarda ses yalıtımı ile istenmeyen seslerden kurtulabilirsiniz.kullanım amacı otel,konut ,stüdyo vb bir çok alanda bölme duvarlarda kullanılan .
Ağır bariyerli epdm kompozit levhalar ile yüksek frekanslı sesler çıkış kaynağından dağılmasının engeller.
Ses yalıtımı mühendislik prensipleri ön plana alınarak detaylı analizler sonucu planlanan ve ürün seçimine göre çözümlenen bir süreçtir.Ses bariyeri oluşturmak mevcut yapının durumu ,kullanım amacı olarak bir çok etken konu olması sebebi ile detaylı analizler ile kullanılacak ses yalıtım ürünü ,istenen akustik degerler,kullnılacak boya kumaş ve tamamlayıcı ürünlerin yanmaz ve antibakteriyel ürünler seçilmesi önemlidir.


